Polskie słowo
"czereśnia" wywodzi się od oryginalnej, łacińskiej nazwy tego owocu,
który brzmi "xerasa".
Podobnie jak w przypadku wiśni, mamy dwie teorie dotyczące
pochodzenia tego wspaniałego owocu. Ta bardziej prawdopodobna to ta,
że czereśnie przywędrowały do nas z rejonów Morza Czarnego -
Bałkanów, Kaukazu i Azji Mniejszej.
Czereśnie zawierają znaczne ilości potasu, wapnia, żelaza i jodu. W
zasadzie czereśnie posiadają również inne składniki odżywcze, jak
białka, kwasy tłuszczowe omega - 3 i omega - 6, węglowodany, błonnik
pokarmowy, witaminy A, D, E, K, C, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy,
kwas pantotenowy, fosfor, sód i fitosterole. Potas w nich zawarty
korzystnie wpływa na układ krążenia oraz nerki. Zalecane są również
do spożywania dla reumatyków oraz osób cierpiących na choroby
sercowe. Świeży sok jest bardzo dobrym lekiem na serce i naczynia
krwionośne, a z kolei nalewka z czereśni (czereśniówka) jest
znakomitym środkiem dla ludzi, którzy mają kłopoty żołądkowe.
Żelazo, wapń, fosfor i witaminy odgrywają istotną
rolę w procesie tworzenia się tkanki kostnej, zębów oraz są
czynnikami wpływającymi krwiotwórczo, co ma szczególne znaczenie dla
kobiet w ciąży i małych dzieci. Garbniki hamują procesy zapalne w
śluzówkach dróg pokarmowych. Gatunki ciemnoczerwone zawierają dużo
związków P-aktywnych i są zalecane osobom z wysokim ciśnieniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz