Etykiety

sobota, 6 lipca 2013

Owoce i warzywa w lipcu

Lipiec pozwala cieszyć się prawdziwą feerią owoców i warzyw. Zbieramy dojrzałe owoce, robimy z nich przetwory. Można już zacząć kopać młode ziemniaki i zrywać cukinię.

  Owoce


Lipiec to czas zbiorów owoców jagodowych. Zbieramy truskawki, poziomki, morele oraz czereśnie. Nieco później należy rozpocząć zbiory wiśni, malin, porzeczek i agrestu.

CZEREŚNIA   Czereśnie są dobre dla reumatyków oraz osób chorych na serce. Należy jednak pamiętać, że nie są to owoce szczególnie łatwo strawne, dlatego osoby mające problemy z żołądkiem powinni spożywać je po uprzednim ugotowaniu. Ci natomiast, którzy mogą się rozkoszować czereśniami na surowo nie powinni zapominać o konieczności umycia ich przed jedzeniem

 

Choć czereśnie w 80 proc. składają się z wody -  owoce te są kopalnią witamin i soli mineralnych. Czereśnie są nie tylko smaczne i zdrowe, ale także poprawiają stan skóry  - zawarte w nich witaminy i przeciwutleniacze działają odmładzająco. Ponadto korzystnie wpływają na stawy i tarczycę.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Czeresnie-owoce-dobre-na-stawy-tarczyce-i-mloda-skore_38192.html






Choć czereśnie w 80 % składają się z wody owoce te są kopalnią witamin i soli mineralnych.Czereśnie są nie tylko smaczne i zdrowe, ale także poprawiają stan skóry -zawarte w nich witaminy i przeciwutleniacze działają odmładzająco. Ponadto korzystnie wpływają na stawy i tarczycę. Oczyszczają organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii.
Jedzenie czereśni zmiejsza ilość kwasu moczowego we krwi. Potas przyczynia się do usuwania z organizmu nadmiaru soli, dlatego te owoce korzystnie wpływają na układ krążenia i nerki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz