Etykiety

środa, 5 czerwca 2013

ZIELONY OGÓREK - JEGO ZALETY i WADY


 Juliusz Cezar cenił sok  z ogórków, bo wierzył, że poprawia on inteligencję i temperament, natomiast Arystoteles zalecał ich spożywanie paniom o zbyt wybujałym temperamencie.
- Ogórki są niskokaloryczne, a sok z zielonych ogórków pity systematycznie dość skutecznie odtruwa organizm
- Ogórek gasi pragnienie i orzeźwia.
- Posiada działanie moczopędne i lekko przeczyszczające
, pomaga usunąć z organizmu nadmiar wody, a więc sprzyja odchudzaniu.
W średniowieczu powszechnie było przekonanie, że zielony ogórek włożony do łóżeczka gorączkującego dziecka skutecznie tę gorączkę likwiduje.
 
 Ogórek ma też swoje wady. Nie należy do warzyw lekko strawnych i nie ma zbyt wielu witamin.
Swieży ogórek zawiera askorbinaze-enzym niszczący witaminę C, dlatego nie przyrządzajmy sałatek, w których byłyby razem ogórki zielone i pomidory, bo witamina C zawarta w pomidorach zginie.
Ogórki jadamy przez cały rok: świeże najczęściej wiosną i latem / choć dostępne są o każdej porze roku/, smakujemy też ulubione małosolne, ogórki kiszone i konserwowe są naszą ulubioną jarzyną.
Ogórki kiszone są dobrym źródłem witaminy C, powinniśmy jadać ich sporo, tym bardziej, że są łatwiej strawne od świeżych. 

Smacznego.K.K.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz