Etykiety

sobota, 6 lipca 2013

Skarb z polskiego ogródka

Czarne, czerwone, białe –  w lipcu mamy prawdziwy wysyp porzeczek. Te niewielkie owoce są  prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Już w XVIII wieku opat Bailley de Montaran z klasztoru w Dijon zaprezentował listę  terapeutycznych właściwości porzeczki, którą nazwał cudownym eliksirem młodości.  Nie ma w tym stwierdzeniu przesady, gdyż owoce ten obfituje w antyutleniacz – witaminę C, której jest cztery razy więcej niż  w pomarańczach.  To nie wszystko – czarne porzeczki mają dwa razy więcej potasu niż banany i dwa razy więcej przeciwutleniaczy niż jagody! W owocu czarnej porzeczki wykryto około 300 różnych rodzajów antocyjanów – bardzo silnych antyoksydantów odpowiedzialnych za intensywny kolor owoców. Dzięki obfitości antocyjanów te porzeczki łagodzą dolegliwości żołądkowe, zapobiegają  infekcjom dróg moczowych, szczególnie tych wywoływanych przez bakterię E. coli. Choć Czarna odmiana porzeczek jest najbardziej kaloryczna, to polecane są tym, którzy się odchudzają, gdyż poprawiają pracę układu pokarmowego i oczyszczają organizm z toksyn. 

Agrest na dobre trawienie

 Ten niedoceniany obecnie owoc, jest bardzo zdrowy – zawiera duże ilości witaminy A, ale także witaminę C, B1, P. Obfituje w składniki mineralne – fosfor, potas, wapń, żelazo, miedź, magnez i sód. Jeśli masz problemy z przemianą materii, to sięgnij po agrest – jagody agrestu mają niską kaloryczność, a dzięki dużej zawartości pektyn mają korzystny wpływ na przemianę materii. Dzięki właściwościom moczopędnym oczyszcza organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz