Czarne jagody - pyszne i zdrowe
Fot. Djordje Zoric / Shutterstock.com
Czarne jagody - małe, niepozorne leśne owocwe w pięknym ciemnogranatowym kolorze powinny częściej gościć w naszym jadłospisie. Mają wiele cennych walorów i korzystnie wpływają na naszą pamięć.
Jagody są pyszne i zdrowe. Leczą oczy, obniżają poziomzłego cholesterolu, uelastycznjają naczynia krwionośne. Suszone jagody szybko likwidują biegunkę.
Nasze prababki, babki i mamy traktowały czrne jagody, jak cudowny lek na wiele chorób, który musiał być w domu.
Czarne jagody zawierają przeciwutleniacz z rodziny antocyjanów. Jest to mirtylina odpowiedzialna za uelastycznienie naczyń krwionośnych.
Wraz z żelazem bierze także udział w produkcji czerwonych ciałek krwi. To dzięki temu skutecznie przeciwdziała anemii.
Antyutleniacze pochodzące pochodzące z jagód i borówek amerykańskich obniżają poziom" złego "cholesterolu /LDL/ i podnoszą poziom " dobrego" /HDL/.
W tym działaniu wspomagane są przez znajdujące się w owocach pierwiastki mineralne zwłaszcza selen, cynk, miedź i magnez oraz witaminy C,A,B i PP.
JAGODY w APTECE
Swieże jagody oraz wyciągi z liści zawierają substancję działającą podobnie jak insulina, reguluje poziom cukru we krwi.
Suszone liście jagód sa jednym ze składników diabetosanu, miesznki ziołowej dla cukrzyków.
Ekstrakty z jagód znajdują się w preparatach okulistycznych.
Pomagają po wielogodzinnej pracy przy komputerze.
agody w aptece
Dobroczynne właściwości jagód i borówek są wykorzystywane w lekach.
Świeże jagody oraz wyciągi z liści zawierają substancję działającą
podobnie jak insulina, regulujące poziom cukru we krwi. Suszone liście
jagód są jednym ze składników diabetosanu, mieszanki ziołowej dla
cukrzyków. Ekstrakty z jagód znajdują się w preparatach okulistycznych.
Stosuje się je zarówno w zaburzeniach mikrokrążenia w gałce ocznej, jak i
przy chorobach siatkówki oka. Pomagają też po wielogodzinnej pracy przy
komputerze.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jagody-wspomagaja-leczenie-wielu-chorob_33946.html
Swój
znaczący udział ma w tym również błonnik, dzięki któremu spora część
cholesterolu jest usuwana z przewodu pokarmowego razem z toksynami i
kwasami żółciowymi, zanim przenikną one do układu krwionośnego. Zawarte w
borówkach amerykańskich fitoestrogeny, czyli hormony roślinne, blokują
skutecznie działanie enzymów przyczyniających się do powstawania tzw.
nowotworów hormonozależnych (np. niektórych nowotworów piersi, tarczycy
czy wątroby), zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Podobne,
antynowotworowe właściwości mają też obecne w borówkach dwa kwasy -
foliowy i egalowy. Ten pierwszy wspomaga ochronę organizmu przed rakiem
macicy, a w czasie ciąży umożliwia prawidłowy rozwój płodu w łonie
matki. Kwas egalowy natomiast przeciwdziała rozwojowi nowotworów płuc,
przełyku oraz krtan
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jagody-wspomagaja-leczenie-wielu-chorob_33946.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz