Etykiety

sobota, 6 lipca 2013

Pamiętajmy o jagodach

jagody czarne

                        Czarne jagody - pyszne i zdrowe

Fot. Djordje Zoric / Shutterstock.com
Czarne jagody - małe, niepozorne leśne owocwe w pięknym ciemnogranatowym kolorze powinny częściej gościć w naszym jadłospisie. Mają wiele cennych walorów i korzystnie wpływają na naszą pamięć.
Jagody są pyszne i zdrowe. Leczą oczy, obniżają poziomzłego cholesterolu, uelastycznjają naczynia krwionośne. Suszone jagody szybko likwidują biegunkę.
Nasze prababki, babki i mamy traktowały czrne jagody, jak cudowny lek na wiele chorób, który musiał być w domu.
Czarne jagody zawierają przeciwutleniacz z rodziny antocyjanów. Jest to mirtylina odpowiedzialna za uelastycznienie naczyń krwionośnych.
Wraz z żelazem bierze także udział w produkcji czerwonych ciałek krwi. To dzięki temu skutecznie przeciwdziała anemii.
Antyutleniacze pochodzące pochodzące z jagód i borówek amerykańskich obniżają poziom" złego "cholesterolu /LDL/ i podnoszą poziom " dobrego" /HDL/.
W tym działaniu wspomagane są  przez znajdujące się w owocach pierwiastki mineralne zwłaszcza selen, cynk, miedź i magnez oraz witaminy C,A,B i PP.
JAGODY w APTECE
Swieże jagody oraz wyciągi z liści zawierają substancję działającą podobnie jak insulina, reguluje poziom cukru we krwi.
Suszone liście jagód sa jednym ze składników diabetosanu, miesznki ziołowej dla cukrzyków.
Ekstrakty z jagód znajdują się w preparatach okulistycznych.
Pomagają po wielogodzinnej pracy przy komputerze.

       

agody w aptece

Dobroczynne właściwości jagód i borówek są wykorzystywane  w lekach. Świeże jagody oraz wyciągi z liści zawierają substancję działającą  podobnie jak insulina, regulujące poziom cukru we krwi. Suszone liście jagód są jednym ze składników diabetosanu, mieszanki ziołowej dla cukrzyków. Ekstrakty z jagód znajdują się w preparatach okulistycznych. Stosuje się je zarówno w zaburzeniach mikrokrążenia w gałce ocznej, jak i przy chorobach siatkówki oka. Pomagają też po wielogodzinnej pracy przy komputerze.


http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jagody-wspomagaja-leczenie-wielu-chorob_33946.html
Swój znaczący udział ma w tym również błonnik, dzięki któremu spora część cholesterolu jest usuwana z przewodu pokarmowego razem z toksynami i kwasami żółciowymi, zanim przenikną one do układu krwionośnego. Zawarte w borówkach amerykańskich fitoestrogeny, czyli hormony roślinne, blokują skutecznie działanie enzymów przyczyniających się do powstawania tzw. nowotworów hormonozależnych (np. niektórych nowotworów piersi, tarczycy czy wątroby), zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Podobne, antynowotworowe właściwości mają też obecne w borówkach dwa kwasy - foliowy i egalowy. Ten pierwszy wspomaga ochronę organizmu przed rakiem macicy, a w czasie ciąży umożliwia prawidłowy rozwój płodu w łonie matki. Kwas egalowy natomiast przeciwdziała rozwojowi nowotworów płuc, przełyku oraz krtan

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jagody-wspomagaja-leczenie-wielu-chorob_33946.html
                     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz