Etykiety

poniedziałek, 4 lutego 2013

Zalety picia herbaty.

Herbata, czyli smaczny sposób na zdrowie Uprawiane na Sri lance gatunki herbaty uważane są za jedne z najszlachetniejszych na świecie Uprawiane na Sri lance gatunki herbaty uważane są za jedne z najszlachetniejszych na świecie (Fot. Adam Golec /

Dobra na serce, kości i żołądek. Poprawia pamięć i chroni przed alergiami. Naukowcy przekonują - herbatę naprawdę warto pić
Zdarzyło się pewnego dnia 2737 roku p.n.e., że chiński cesarz Szen Nung odpoczywał pod krzewem dzikiej herbaty. Nagle do naczynia z przegotowaną wodą, z którego popijał, wpadło kilka herbacianych liści. Nieświadomy tego władca skosztował przygotowanego w ten sposób napoju. Jego smak i aromat wprawił go w zachwyt. Najpopularniejsze  rodzaje herbat to: czarna, zielona, biała i herbata oolong.
  Chroni przed nowotworami...

Wszystkie rodzaje herbaty (zielona, czerwona i czarna) ze względu na swój skład chemiczny korzystnie oddziałują na nasz organizm. Według badań naukowców z amerykańskiego National Cancer Institute herbaciany susz zawiera katechiny - substancje, które mogą hamować namnażanie się komórek rakowych.Dowiedli oni, że to właśnie katechiny niszczą wolne rodniki odpowiedzialne m.in. za starzenie się. Są również w stanie hamować wzrost już istniejących komórek rakowych. Co ważne, dotyczy to różnych typów nowotworów.
 Aby w pełni wykorzystać działanie katechin, należy zaparzać herbatę (niezależnie od rodzaju) co najmniej przez pięć minut. Uwalnia się wtedy ok. 80 proc. tych dobroczynnych substancji.
Jeżeli herbata ma tyle walorów zdrowotnych więc pijmy ją, w ilościach umiarkowanych. Smacznego.K.K.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz