Etykiety

sobota, 6 lipca 2013

c.d. przepisy

1. Kompot z wiśni



1 kg wiśni
½ szkl cukru
4 szkl wody

Wiśnie dobrze myjemy, odrywamy ogonki i wrzucamy do garnka (można drylować wcześniej, ale to nie jest konieczne), zalewamy wodą i gotujemy, kiedy woda się podgrzeje dodajemy cukier i dobrze mieszamy żeby się rozpuścił. Kompot można spożywać od razu, można też przelać do słoików i pasteryzować (czas pasteryzacji ok. 20 minut), a potem wynieść słoiki do piwnicy (czy spiżarki).
2. Pierogi z wiśniami



2 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka masła lub oleju
1 jajko
3/4 szklanki ciepłej wody
nadzienie: wiśnie bez pestek (świeże lub z zalewy), śmietana, cukier puder
      Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy w niej wgłębienie, dodajemy sól, masło lub olej oraz jajko. Stopniowo dodajemy też ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto, zagarniając mąkę do środka wgłębienia. Ciasto wyrabiamy w ten sposób aż będzie miękkie i elastyczne, przez około 5 - 10 minut. Przykrywamy ściereczką. Nastawiamy wodę w garnku na gotowanie, lekko ją solimy. Ciasto dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy kolejno na placki. Małą szklaneczką wycinamy kółka, w środek wkładamy wiśnie, składamy na pół i zlepiamy brzegi w pierogi. Gotujemy do miękkości, przez około 3 - 5 minut. Tak przygotowane ciepłe pierogi podajemy ze śmietaną, posypane cukrem pudrem lub też śmietaną wymieszaną z cukrem.

Oczywiście czereśnie jak i wiśnie wspaniale nadają się do wszelkiego rodzaju deserów, ciast, lodów, musów, sorbetów. Osobiście uwielbiam też kompoty i soki z wiśni i czereśni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz