1. Kompot z wiśni
1 kg wiśni
½ szkl cukru
4 szkl wody
1 kg wiśni
½ szkl cukru
4 szkl wody
Wiśnie dobrze myjemy, odrywamy ogonki i wrzucamy do garnka (można
drylować wcześniej, ale to nie jest konieczne), zalewamy wodą i
gotujemy, kiedy woda się podgrzeje dodajemy cukier i dobrze mieszamy
żeby się rozpuścił. Kompot można spożywać od razu, można też przelać
do słoików i pasteryzować (czas pasteryzacji ok. 20 minut), a potem
wynieść słoiki do piwnicy (czy spiżarki).
2. Pierogi z wiśniami
2 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka masła lub oleju
1 jajko
3/4 szklanki ciepłej wody
nadzienie: wiśnie bez pestek (świeże lub z zalewy), śmietana, cukier puder
2 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka masła lub oleju
1 jajko
3/4 szklanki ciepłej wody
nadzienie: wiśnie bez pestek (świeże lub z zalewy), śmietana, cukier puder
Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy w niej wgłębienie, dodajemy
sól, masło lub olej oraz jajko. Stopniowo dodajemy też ciepłą wodę i
wyrabiamy ciasto, zagarniając mąkę do środka wgłębienia. Ciasto
wyrabiamy w ten sposób aż będzie miękkie i elastyczne, przez około 5
- 10 minut. Przykrywamy ściereczką. Nastawiamy wodę w garnku na
gotowanie, lekko ją solimy. Ciasto dzielimy na 2 części,
rozwałkowujemy kolejno na placki. Małą szklaneczką wycinamy kółka, w
środek wkładamy wiśnie, składamy na pół i zlepiamy brzegi w pierogi.
Gotujemy do miękkości, przez około 3 - 5 minut. Tak przygotowane
ciepłe pierogi podajemy ze śmietaną, posypane cukrem pudrem lub też
śmietaną wymieszaną z cukrem.
Oczywiście czereśnie jak i wiśnie wspaniale nadają się do wszelkiego rodzaju deserów, ciast, lodów, musów, sorbetów. Osobiście uwielbiam też kompoty i soki z wiśni i czereśni.
Oczywiście czereśnie jak i wiśnie wspaniale nadają się do wszelkiego rodzaju deserów, ciast, lodów, musów, sorbetów. Osobiście uwielbiam też kompoty i soki z wiśni i czereśni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz